Soccer 101

UVOD U NOGOMET: FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo

MLS_Articles_Soccer101_Fifa Club World Cup

Napisao Zach Lowy

🇺🇸 To read in English, see here. | 🇲🇽 Para leer en español, ver aquí.

U novi milenij FIFA je ušla predstavljajući Svjetsko klupsko prvenstvo danas poznato kao Klupski svjetski kup. Riječ je o takmičenju u kojem će se međusobno takmičiti pobjednici međunarodnih klupskih takmičenja sa svakog od kontinenata kao što su UEFA Liga šampiona ili Copa Libertadores, kao i ostali klubovi kao Real Madrid, pobjednici sada nepostojećeg Interkontinentalnog kupa iz 1998 i Corinthians, aktuelni domaći šampion Brazila kao zemlje domaćina. Dva vodeća favorita su Real Madrid i Manchester United, a Corinthians bi u finalu savladao sunarodnjačku ekipu Vasko de Gama. Dvije decenije koje će uslijediti donijeće dosta nedaća za turnir, ali Klupski svjetski kup se ipak nametnuo kao neizostavni svjetski nogometni spektakl koji se održava jednom u godini. To je turnir bez premca na kojem se najbolji klubovi sa svakog kontinenta takmiče za vrhunsku krunu. A turnir samo što nije počeo.

Kada se održava Klupski svjetski kup?

FIFA Klupski svjetski kup 2022 počinje 1. februara 2023. godine i završava se 11. februara, a ulogu domaćina dijeliće dva marokanska grada Tangiers i Rabat.

Koji timovi će se takmičiti?

Prvu utakmicu igraju egipatski velikani Al Ahly protiv Auckland City sa Novog Zelanda. Pobjednik će izaći na megdan jednom od tri tima u drugom kolu: Saudijskom Al Hilal, marokanskom Wydad Casablanca ili Seattle Sounders in MLS lige. Dva tima pobjednici ovih susreta igraće u polufinalu protiv Real Madrida i Flamenga. Zatim će se igrati utakmica za treće mjesto i naravno finale. Obje završne utakmice se igraju 11. februara.

Kako se ekipe plasiraju za Klupski svjetski kup?

Ekipe moraju osvojiti najveće međunarodno klupsko takmičenje na svojim kontinentima. To je osnovni uslov, dok je uspjeh u okviru nacionalnih granica u ovom slučaju bez značaja. Tako je Seattle Sounders kao 21. plasirani u ligi i 11. plasirani na Zapadu, izvojevao historijski rezultat osvojivši CONCACAF Ligu šampiona i tako sebi osigurao odlazak u Maroko. Karta je rezervirana nakon 2-2 u Pumasu, a prvu utakmicu su dobili sa ubedljivih 3-0 osiguravši tako titulu kontinenta.

Šta je svrha FIFA Klupskog svjetskog kupa?

Klupski svjetski kup je takmičenje pobjednika šest kontinentalnih glavnih takmičenja, a ujedno je i domaćin takmičenja pobjednika nacionalnih liga (Wydad Kazablanka) koji se bore da steknu svjetsku slavu. Timovi iz cijeloga svijeta hrle ka istom odredištu gdje će tokom deset dana voditi borbu za uspjeh na svjetskoj nogometnoj sceni pokušavajući osvojiti titulu ne samo za svoje zemlje, već i za kontinent sa kojeg dolaze.

Kako trenutno turnir funkcionira?

Pobjednici ovogodišnje AFC Lige prvaka (Azija), CAF Lige prvaka (Afrika), CONCACAF Lige prvaka (Sjeverna, Centralna Amerika i Karibi), CONMEBOL Libertadores (Južna Amerika), OFC Lige prvaka (Okeanija) i UEFA Lige prvaka (Evropa), zajedno sa osvajačem državnog prvenstva zemlje domaćina učestvuju u nokaut turniru gde se domaćini susreću sa šampionom Okeanije u prvom kolu pre nego što se u četvrtfinalu pridruže ostala tri tim – pobjednici tih susreta u polufinalu nastavljaju da se bore protiv prvaka Evrope i Južne Amerike.

Kada je osnovan FIFA Klupski svjetski kup?

Takmičenje je započelo 2000. godine pod nazivom FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo kada je Corinthian ostavio iza sebe Real Madrid u svojoj grupi i osigurao učešće u finalu. U toj utakmici su pobijedili svoje sunarodnike, ekipu Vasco da Gama. Pobjednik je odlučen u Rio de Janeiro izvođenjem jedanaesteraca. Sljedeće takmičenje je odigrano 2005. godine kada je u Yokohama Sao Paulo savladao velikog premijerligaša Liverpool rezultatom 1-0. Treću pobjedu zaredom za Brazil odnio je Internacional savladavši FC Barcelona rezultatom 1-0. Ipakl, ovaj niz je prekinuo Milan već sljedeće godine pobjedom u finalnu nad Boca Juniors, dok je Manchester United pogotkom Wayne Rooneya u završnici utakmice porazio LDU Quito.

Nakon Yokohame 2009. godine domaćin je bio Abu Dhabi. Te godine Barcelona je pobijedila Estudiantes i tako u jednoj godini osvojila svoju šestu titulu. Ekipa Intera iz Serije A rezultatom 3-0 do nogu je potukla ekipu iz Konga TP Mazembe koja je tada ušla u anale ako prva afrička ekipa koja se plasirala u finale. Sljedeće godine opet Barcelona, opet trofej za Katalonce. Corinthians je prvi južnoamerički tim koji je od 2006. godine uspio osvojiti ovaj trofej. To je bio njihov drugi trofej Klupskog svjetskog kupa, a osvajaju ga u Yokohami porazivši Chelsea rezultatom 1-0. Sljedeće godine u Marakešu Bayern iz Minhena savladava Raja Kazablanku, a Real Madrid pobjeđuje San Lorenzo. Sljedeće godine Barcelona u svoju vitrinu stavlja treći trofej nakon pobjede nad River Plate. Japanski Kashima Antlers namučio je Real Madrid koji u produžecima golovima Karima Benzeme i hat-trickom Cristiano Ronalda rezultatom 4-2 uspio osvojiti titulu.

Sljedeće dvije godine Real Madrid je pobijedio brazilski Grêmio i Al Ain iz Emirata u Abu Dhabiju. Ekipa Liverpoola se odužila za poraz iz 2005. godine pobjedom nad Flamengo rezultatom 1-0 u produžetku golom Roberta Firmina u 99. minuti. Bayern iz Minhena je u Al Rayyanu u Kataru savladao mekskički Tigres rezultatom 1-0 golom Benjamina Pavarda. Za poniženje koje su doživjeli 2012. godine Chelsea se iskupio porazivši brazilski Palmeiras sa 2:1 pogotkom Kai Haverza iz penala dosuđenog u produžetku u 117. minuti osiguravši tako u Abu Dhabiju svoju prvu titulu Klupskog svjetskog kupa.

Koliko je do danas ekipa iz MLS lige nastupilo na Klupskom svjetskom kupu?

Prva ekipa iz MLS lige koja je nastupila na ovom turniru je Seattle Sounders kada su u Maroku odigrali prvu utakmicu, a meksički klubovi će predstavljati CONCACAF u svih osim u jednom od prethodnih 18 nastupa kada je kostarikanska ekipa Deportiva Saprissa učestvovala 2005. godine. Historija će pamtiti njihovu pobjedu od 5-2 protiv Pumas iz Meksika u dvije utakmice u borbi za osvajanje CONCACAF Lige šampiona. Postali su prva ekipa MLS-a koja je pobijedila u natjecanju u sadašnjem formatu i trudiće se da nastave ovaj niz i prođu u polufinale dok se pripremaju da u drugoj utakmici u drugom kolu 4. februara savladaju Al Ahly, Auckland City, Al-Hilal ili Wydad Casablanca.

Kakva je budućnost Klupskog svjetskog kupa?

Šef FIFA-e Gianni Infantino potvrdio je planove za Svjetsko klupsko prvenstvo za muškarce sa 32 tima neposredno pred finale FIFA Svjetskog prvenstva 2022., s tim da je predloženo da se turnir održava svake četiri godine, za razliku od dosadašnjeg godišnjeg ritma. "FIFA mora imati želju i misiju da svoja velika takmičenja organizira i u novim zemljama," navodi infantino. "Pozvaćemo najbolje svjetske timove da uzmu učešće."

FIFA je zapravo imala želju da 2021. godine organizuje u Kini jedno takičenje na kojem bi učestvovale 24 ekipe, ali se zbog pandemije od toga odustalo. Sada će u narednom takmičenju planiranom za juni 2025. godine i koje će trajati mjesec dana učestvovati 32 ekipe. Ovaj prijedlog tek treba da bude odobren od strane šest konfederacija, ali je već naišao na kritike od strane FIFPRO, globalne unije profesionalnih igrača nogometa, kao i Foruma svjetske lige koja zastupa interese profesionalnih liga. Obje organizacije su izrazile zabrinutost zbog moguće preopterećenosti nogometaša i njihovog zdravlja.