mls-superdraft

Piše Zach Lowy

🇲🇽 Para leer en español, ver aquí. | 🇺🇸 To read in English, see here.

Dva mjeseca nakon izbora Nicholasa Giocchinija, Indiana Vassileva, Jonathan Bella, John Nelsona i mijenjanja Tim Parkera u prelaznom roku za nove članove Lige, Nogometni klub St. Louis City će učestvovati u svom prvom SuperDraftu MLS Lige.

Kada se dešava SuperDraft MLS lige za 2023. godinu?

Ovogodišnji, inače dvadeset četvrti po redu, SuperDraft MLS lige biće održan 21. decembra. To će biti prvi SuperDraft organiziran u decembru (do sada su obično bili u januaru).

Kako se organizuje SuperDraft MLS lige?

U prve tri godine postojanja MLS lige svi američki nogometaši koji su završavali koledž ubacivani su na MLS College liste odakle su mogli biti birani od strane svih klubova MLS lige. Isto tako nogometaši koji su već diplomirali na svojim koledžima bili su u konkurenciji na posebnoj dodatnoj listi MLS lige. Uprava Lige 2000. godine donosi odluku da ove dvije liste objedini u jedan SuperDraft MLS lige sa ciljem da se osigura dovoljna ravnoteža snage među timovima. Nogometaši koji dolaze samo iz sistema američkih koledža se mogu naći na listi, a prednost izbora imaju niže rangirani timovi. Za razliku od MLB ili NBA listi, MLS daje prvi izbor timu za proširenje; ako postoji više timova za proširenje, bacanjem novčića će se odrediti koje bira prvi.

Koji se oblik biranja koristi kod SuperDrafta MLS lige?

Dok timovi za proširenje imaju prioritet u bilo kom SuperDraftu MLS lige, timovi koji nisu prošli u doigravanje su pozicionirani prema njihovom najboljem rezultatu regularne sezone i broja bodova, a posljednje rangirani tim dobija drugi izbor. Timovi koji su ušli u plej-of MLS kupa redaju se prema kolu plej-ofa iz kojeg ispadaju, pri čemu pobjednici MLS kupa imaju posljednji izbor u prvom kolu, a drugoplasirani pretposljednji izbor. Preostale neriješene situacije odlučuje razlika postignutih i primljenih golova, a zatim i bacanje novčića. Slično praksi u NFL, NBA i drugim vodećim ligama godišnji izbor obično uključuje i dosta trampe igrača. Ove godine, New York Red Bullsi su birali kao sedmi zbog zamjene koja bi dovela do toga da Red Bullsi preuzimaju Chicagov izbor u prvom krugu 2022. u zamjenu za 100 hiljada dolara novca za fond opće namjene. Upute MLS SuperDraft-a daju prednost timovima nižeg ranga iz prethodne sezone, a timovi se mogu zamijeniti i izboriti se za povoljniju poziciju, kao što je to New York mogao učiniti ove godine.

“SuperDraft MLS lige je sredstvo za ugovaranje i pronalaženje igrača poput Bendera za Charlotte FC, ali fond lige je sada u velikoj mjeri fokusiran na dodjelu novca i druge načine pronalaženja i ugovaranja igrača,” kaže bivši napadač USMNT-a i sadašnji ESPN fudbalski analitičar Taylor Twellman.

Kakva su proceduralna pravila?

Suprotno praksi NFL drafta, koji ima sedam kola, MLS SuperDraft ima tri kola, pri čemu timovi za proširenje zadržavaju svoje mjesto na vrhu naredna dva kola. Timovi imaju četiri minute za izbor, a između svakog kola postoji desetominutna pauza sa tim da svaka ekipa ima pravo na timeout od od tri minute. Prije ozvaničenja prelaske moraju provjeriti i odobriti Don Garber, predstavnik MLS lige ili njegov zastupnik. Timovima je dozvoljeno da preskoče izbor, ali nakon toga neće moći učestvovati u nastavku drafta – u draftu 2022, Colorado Rapids su preskočili svoj izbor u drugom krugu, dok je osam timova prošlo u trećem krugu. Na prvom MLS SuperDraftu 2000. godine održano je šest kola u kojima je učestvovalo 12 timova. Već 2005. godine broj kola je smanjen na pet nakon potpisivanja prvog sindikalnog ugovora igrača MLS-a, s tim da je Dopunski draft ponovo uspostavljen kako bi se timovima omogućilo da popune njihove razvojne liste, prije nego što su 2011. godine smanjeni na tri kola.

Šta se smatra najvećimi dostignućima SuperDrafta MLS lige?

U januaru 2021. godine MLS liga je objavila listu deset najboljih SuperDraft odabira. Na vrhu liste je Geoff Cameron sa postignutih 14 golova i 15 asistencija u 144 nastupa za Dinamo iz Houstona nakon što je izabran u trećem kolu drafta 2008. godine. Tada su došli do finala MLS kupa 2011. godine, a već sljedećeg ljeta Cameron je prešao u Stoke City. U Engleskoj je igrajući za Stoke i QPR proveo cijelu deceniju i zabilježio 55 nastupa za USMNT. Upisao je i tri utakmice na FIFA Svjetskom prvenstvu 2014. zajedno s Michaelom Bradleyem, Jozy Altidoreom i Grahamom Zusijem, koji su činili ostatak od četiri najbolja u MLS-u deset najboljih SuperDraft izbora.