Soccer 101

Uvod u nogomet: SuperDraft MLS lige

Soccer 101 - Superdraft_article header

Piše Zach Lowy

🇲🇽 Para leer en español, ver aquí. | 🇺🇸 To read in English, see here.

Kada se održava MLS SuperDraft za 2024?
MLS SuperDraft, predstavljen od strane adidasa, starta u utorak 19. decembra u 15 sati po istočnom vremenu. Učestvuju 83 selekcije kroz tri kola. Svaki od 29 timova iz MLS lige imaće priliku da u ovom izdanju SuperDrafta pojača svoje sastave primajuće neke od najistaknutijih mladih talenata američkog nogometa.

Za Nogometni klub St. Louis City to je jedinstvena prilika da u svoj tim uvede nova pojačanja birajući najbolje talente koje SAD može ponuditi. Nakon izuzetnih uspjeha ostvarenih ekipa Bradley Carnella postala je prva MLS novopridošla ekipa koja je osvojila titulu konferencije u redovnoj sezoni i tako završila na vrhu Zapadne konferencije. Na taj način Nogometni klub St. Louis City neće samo nastupati u MLS, Kupu liga i na US Open kupu već ga očekuje i nastup na Kupu šampiona Concacaf 2024. St. Louis City je dobio priliku da učvrsti svoju poziciju u 25 godišnjem SuperDraftu, ali u isto vrijeme mora naći načina da se ovim brojnim obavezama dobro i organizuju.

Kako je nastao SuperDraft MLS lige?
U prve tri godine postojanja MLS lige svi nogometaši koji završavaju fakultete bili su uvršteni u MLS College Draft i stekli pravo da budu birani od strane svih ekipa. Za igrače koji su već završili fakultete važi pravilo da budu uvršteni u dodatni MLS Draft. Uprava Lige je 2000. godine je odlučila da objedini ove dvije grupe i tako je formiran MLS SuperDraft što je osiguralo bolji balans među ekipama. Samo igrači iz sportskog sistema American College imali su pravo da budu uvršteni na listu sa timovima sa najnižim rangom. Ipak, za razliku od MLB ili NBA draftova, MLS daje prvi izbor timu koji se priključuje Ligi. Ako postoji više timova novih članova Lige, dva tima će ždrijebom odrediti ko će biti prvi.

Ove godine po prvi put MLS je proširio kriterije u selekcijskom skupu kako bi omogućio studentima druge godine i brucošima, zajedno sa seniorima i apsolventima kao i generacijama adidas potpisnika, da se mogu kvalifikovali za draft. Izabrani igrači koji zadrže uslove za nastavak školovanja mogu odlučiti da se vrate na fakultet kako bi nastavili svoje studije, ali će izgubiti uslove za buduće draftove. Ukoliko odabrani igrač odluči da nastavi školovanje ili ukoliko bude izuzet sa liste klubi koji je na draftu zadržava prioritet za SuperDraft za otprilike dvije naredne godine.

Kakav je format odabira na MLS SuperDraftu?
Dok timovi za proširenje imaju prioritet u bilo kom MLS SuperDraftu, timovi koji nisu prošli u doigravanje izlistani su prema njihovom uspjehu u regularnoj sezoni i broju bodova, dok najniže rangirana ekipa dobija drugi izbor. Ekipe koje su se plasirale u plej-of MLS kupa raspoređuju se prema kojoj rundi doigravanja ispadaju. Pri tome pobjednici MLS kupa imaju posljednji izbor u prvom kolu, a drugoplasirani pretposljednji izbor. Preostali neriješeni rezultati će biti određeni po gol razlici, postignutim i primljenim golovima, a zatim bacanjem novčića. Slično pravilima u Državnoj fudbalskoj ligi, Državnoj košarkaškoj asocijaciji i drugim vodećim ligama, u draftu koji se održava svake godine svjedočimo velikom broju zamjena. Tako su prošle godine New York Red Bullsi birali kao sedmi upravo zbog zamjene za izbor Chicaga iz prvog kola 2022 drafta u zamjenu za 100 hiljada dolara dolara u opštoj raspodjeli novca. Dok MLS SuperDraft uputstvo daje prednost timovima nižeg ranga iz prethodne sezone, timovi se mogu mijenjati i pronaći način da dođu do do povoljne pozicije, kao što je to uostalom New York mogao učiniti.

Kakva su proceduralna pravila?
Za razliku od NFL drafta, koji ima sedam kola, MLS SuperDraft ima tri, pri čemu novopridošli timovi zadržavaju svoje mjesto na vrhu naredna dva kruga. Tim timovima se dodjeljuju četiri minute da naprave svoj odabir, a na raspolaganju im je i desetominutna pauza između svakog kola s tim da svaka od ekipa dobija trominutni tajmout. Prije javne obznane zamjene moraju biti potvrđene i ovjerene od strane MLS povjerenika ili ovlaštenog zastupnika.  Timovima je dozvoljeno da izbjegnu selekciju, ali to ih sprečava da učestvuju u ostatku drafta – u draftu iz 2022. godine, Colorado Rapids su izostavili svoj izbor u drugom krugu, dok je osam timova prošlo u trećem krugu. Na prvom MLS SuperDraftu 2000. godine bilo bi održano šest kola između 12 ekipa. U 2005. taj broj se smanjio na četiri kola nakon potpisivanja prvog sindikalnog ugovora igrača MLS-a, s tim da je Dopunski draft ponovo uspostavljen kako bi se timovima omogućilo popunjavanje njihovih razvojnih spiskova, prije nego što su 2011. godine smanjeni na tri kola.

Koji su draft izbori St. Louis City-a?
Na svom prvom MLS SuperDraftu u historiji, St. Louis CITY je odabrao odbrambenog igrača Creightona Owena O'Malleya u prvom kolu i veznjaka Saint Louisa Johna Kleina u drugom kolu. Rođen u Kansas City, država Missouri, Klein je proveo pet sezona na Univerzitetu Saint Louis, da bi ga zatim izabrao CITY. Ostavio je dobar dojam u St Louis CITY2 u redovnoj sezoni MLS NEXT Pro 2023., igrajući u prvoj postavi u 26 od 29 utakmica i postigao 13 golova uz 4 asistencije, ostvario 38 prekršaja i upisao 58 udaraca – 33 u okvir gola – i stekao pravo na prvi nastup s prvim timom, koji je sa klupe došao u meču kada su pobijedili sa 4-0 protiv Sporting Kansas City 21. maja. Svoj drugi nastup imao je mjesec dana kasnije u porazu od Real Salt Lakea od 3-1. Imajući u vidu da je St. Louis CITY spreman da uravnoteži tri domaća takmičenja sa učešćem na najvećem klupskom turniru u Concacafu, mnogo je prilika za Kleina i druge prinove da impresioniraju u sezoni 2024. koja će biti prepuna događaja.

Dok je CITY dobio prvi izbor u drugom krugu kao jedina ekipa koja je tek došla u Ligu, oni su svoj broj 1 u ukupnom izboru zamijenili Charlotte-u i preuzeli br. 20 SuperDraft izbora, 400 hiljada dolara u GAM-u i uslovnom GAM-u. Kao rezultat njihove historijski uspješne sezone, St. Louis će morati čekati do 21. izbora prve runde kako bi napravio svoju prvu selekciju na draftu.