Uvod u nogomet: Kup šampiona CONCACAF

Soccer 101 - Champions Cup_article header[95]

Piše Zach Lowy

Para leer en español, ver aquí. | To read in English, see here.

U svojoj prvoj sezoni u glavnoj nogometnoj ligi u SAD MLS ligi Nogometni klub St. Louis City nastavlja bilježiti rekorde upisujući se u historiju ovog takmičenja. Pored ostalih uspjeha ovdje vrijedi napomenuti da je CITY postao prvi MLS klub kome je pošlo za rukom da se još u fazi pripreme za prvi nastup izbori za nosioca broj. 1 u svojoj konferenciji. Tako sebi osigurali prvi ikada nastupa za Kup šampiona CONCACAF - takmičenja koje će biti odskočna daska za dalje rekordne uspjehe.

Koji timovi iz MLS lige će nastupiti na Kupu šampiona CONCACAF 2024?
Na osnovu svojih uspjeha iz regularnog dijela sezone svoj nastup na ovom takmičenju osiguralo je nekoliko MLS ekipa. NK Cincinnati osigurao je sebi mjesto na ovom turniru obzirom da je osvojio Štit navijača jer je osvojio najviše bodova u MLS, dok se St. Louis plasirao kao prvoplasirana ekipa Zapadne konferencije. Orlando City i Columbus Crew su drugi i treći klub na listi Štita navijača što je i njima osiguralo učešće u ovom takmičenju.

Houston Dynamo se plasirao pošto je osvojio US Open kup, a Vancouver Whitecapsima učešće u ovom turniru donijela je titula sa Kanadskog prvenstva. Sve od navedenih ekipa su stekle pravo na učešće u prvom kolu što važi i za NK Nashville i Philadelphia Union koje su Kup liga završile na drugom i trećem mjestu. Dva tima su osigurala direktni plasman u osminu finala: Inter Miami koji je osvojio Kup liga i pobjednici Kupa MLS lige. (TBD)

Ko se još takmiči na ovom turniru?
Kup šampiona CONCACAF 2024 predstaviće i izmijenjena pravila prema kojim će se takmičiti 27 ekipa, a uvodi se i nokaut sistem u pet kola. Ovo su prve izmjene u sistemu igru od kako je cijelo takmičenje preimenovano sa naziva Liga šampiona CONCACAF. Pet od ovih ekipa se po automatizmu kvalifikovalo u osmine finala uključujući i Pachuca koje je u sezoni 2022/23 osvojila Ligu MX Apertura. Isto važi i za pobjednika Kupa Kariba i osvajače Kupa Centralne Amerike (TBD).

Ostale ekipe će se takmičiti u prvom kolu uključujući Tigres koji su osvojili Clausura, ali su imali lošiji plasman u ukupnom poretku od Pachuca. Isto važi i za Toluca i Chivas drugoplasirane ekipe Aperture i Clausure. Monterrey i Club America popunili su kvotu Meksika kao sljedeće dvije ekipe sa najviše bodova iz 2022/23 Lige MX u ukupnom poretku što se uzima u obzir kako u slučaju Aperture tako i kod Clausure.

Ukupno tri kostarikanske ekipe na turniru su se kvalifikovale zbog nastupa na Kupu Centralne Amerike Concacaf 2023, uključujući Saprisu, jednog od dva pobjednika u igri uz gvatemalski klub Comunicaciones, dok su Herediano i panamski klub CAI rezervirali svoju kartu kao polufinalisti. Alajuelense i nikaragvanski Real Esteli su se također plasirali u prvo kolo kao finalisti takmičenja, dok će se na turniru takmičiti i finalisti Karipskog kupa i trećeplasirana ekipa (TBD). I na kraju, dvije ekipe i Premijer lige Kanade boriće se za trofej. To su NK Forge nosilac titule osvajača Lige i NK Cavalry ekipa sa najboljim rezultatom u cijeloj sezoni.

Kada će biti održan ždrijeb?
Žrijeb će biti održan 13. decembra 2023. godine, a ekipe će dobiti pozicije nosioca liste na osnovu rang liste Concacaf Club od 11. decembra 2023. Ova formula za rangiranje zamjenjuje Index Concacaf Club koji se koristio u prethodnim takmičenjima. Pet timova koji se odvoje od osmine finala i tri najbolje rangirana tima koja uđu u prvi krug pozicije dobiti direktno u grupi na osnovu njihovog klupskog ranga, dok će ostalih 19 timova biti podijeljeno u dvije žrijeb kugle kako bi se izvukle njihove pozicije.

Kada će se takmičenje održati?
Prema zvaničnom rasporedu utakmice Kupa šampiona 2024 počinju prije početka 2024 sezone MLS lige i igraće se tokom četiri mjeseca. Od prvog kola do polufinalnog okršaja utakmice će se igrati na domaćim i gostujućim terenima. Finalna utakmica će se odigrati 2. juna.

Prvo kolo: Februar 6-8 (Sedmica 1), Februar 13-15 (Sedmica 2), Februar 20-22 (Sedmica 3) i Februar 27-29 (Sedmica 4)
Osmine finala: Mart 5-7 (prva utakmica) i Mart 12-14 (druga utakmica)
ÄŚetvrtfinale: April 2-4 (prva utakmica) i 9-11 (druga utakmica)
Polufinale: April 23-25 (prve utakmice) i April 30 - Maj 2 (druge utakmice)
Finalna utakmica: June 2

Ĺ ta dobija pobjednik?
Pobjednik ovog takmičenja neće po automatizmu dobiti zagarantovani plasman za takmičenje sljedeće godine. Ovo pravilo je drugačije u Ligi šampiona UEFA-e. León, na primjer, koji se nije kvalifikovao neće moći braniti titulu 2024. godine. Ipak ekipe koje koje uspiju napraviti uspjeh u Kupu šampiona Concacaf imaju i neke koristi. Osvajač titule dobija 5 miliona dolara za svoj fond i novčane nagrade što je pet puta veći iznos u odnosu šta je nudila Concacaf Liga šampiona koja je postojala od 2008 do 2023 kao nastavak Concacaf Kupa šampiona (1962-2008). Pobjednik Kupa šampiona Concacaf 2024 stiče kvalifikaciju za FIFA klubski svjetski kup 2025 kao jedan od četiri predstavnika iz ove regije skupa sa pobjednicima Lige šampiona iz 2021 (Monterrey), 2022 (Seattle Sounders) i 2023 (Club León).

U 62 godine dugoj historiji ovo takmičenje je osvojilo 30 različitih ekipa, a među njima i 3 ekipe iz MLS. D.C. United (1998), LA Galaxy (2000) i Seattle Sounders (2022). Kad u februaru počinje Kup šampiona Concacaf Nogometni klub St. Louis City će dati sve od sebe da bude četvrta ekipa u ovom nizu.

Kako mogu pratiti Kup šampiona Concacaf 2024?
Zainteresovani mogu pratiti turnir preko Concacafovih TV partnerskih mreža uključujući FOX Sports | Tubi (SAD-engleski), TUDN | ViX (SAD-španski), Fox Sports Mexico (meksičko-španski), ESPN | Star+ (Centralna Amerika, Karibi i Južna Amerika) i zvanične platforme Concacaf za sve ostale teritorije (podložne teritorijalnim ograničenjima).

Concacaf Champions Cup 2024