Fudbal 101: Pravilo Igrača Podignutog Kod Kuće

Soccer 101 - Homegrown players_article header

Napisao Zach Lowy

🇲🇽 Para leer en español, ver aquí. | 🇺🇸 To read in English, see here.

Nogometni klub St. Louis City objavio je 9. januara 2023. godine vijest o potpisivanju petogodišnjeg ugovora sa Caden Glover. Tako je ovaj napadač mlade reprezentacije SAD postao prvi igrač koji je potpuno izrastao iz domaćeg pogona. Petnaestogodišnjak Glover ponikao je u Scott Gallagher nogometnom klubu da bi nakon toga pristupio CITY Akademiji, a za CITY2 počeo je nastupati minule MLS NEXT Pro sezone kada je na terenu zaigrao u međunarodnoj prijateljskoj utakmici protiv Bayer Leverkusen. Napornim radom Glover je privukao pažnju na sebe te je pozvan u mladu reprezentaciju SAD. Tokom aprilskog kampa U15 bio je u prvoj postavi u tri međunarodne prijateljske utakmice.

Šest sedmica kasnije Nogometni klub St. Louis City objavljuje potpisivanje ugovora sa još jednim svojim izdankom Miguel ‘Miggy’ Perezom. Perez je poput Glovera odrastao u širem području St. Louisa i naizmjenično su nastupali u CITY2 i na prošlogodišnjoj Akademiji. Sedam puta je nastupao za UPSL tim Akademije gdje je u polufinalnoj utakmici doigravanja konferencije koju su izgubili rezultatom 5-4 zabio dva gola. Sedam puta je igrao (dva puta u početnoj postavi) za CITY 2. Glover će 2025. godine imati sedamnaest godina i već ima potpisan ugovor za tu MLS liga sezonu za poziciju veznjaka. Sezone 2026-27 mu stoje kao opcija. Već trenira sa prvotimcima, a od tada je obučavao sa prvim timom, igrao presinge i bio na klupi za rezervne igrače u gradskoj inauguralnoj sezoni protiv Austina i Charlotte FC-a .

Šta je Pravilo domaćeg igrača?

Pravilo domaćeg igrača uspostavljeno je 2U008. godine kojim je timovima omogućeno da svoje domaće igrače mogu direktno sa akademija ubaciti na liste MLS lige. Prije ovog pravila svaki igrač koji je trebao početi nastupati za Ligu morao je proći kroz proces dodjeljivanja unutar MLS liga poput MLS Super Drafta. Upravo zahvaljujući ovom pravilu timovi mogu svake godine potpisati ugovore sa domaćim igračima za svoj prvi tim i taj broj nije ograničen. Ovi domaći igrači zarađuju 125 hiljada dolara iznad minimalne zagarantovane plate (65 hiljada dolara), odnosno (84 hiljade dolara) za seniore i tako imaju poziciju na seniorskim i dodatnim listama timova. Ovi se ugovori računaju u sklopu budžeta za plaće tima ako su registrirani koristeći dodatne pozicije na listama, ali i dalje se računaju na proračun plate ako su registrirani koristeći seniorske pozicije na listama. Međutim, postoji i dodatni budžet za plate za timove koji prijave igrače koji su ponikli iz njihovih škola po seniorskim pozicijama na listama. Te pozicije se nazivaju namjenski fondovi za domaće igrače.

Koji su uslovi za registraciju domaćeg igrača?

Da bi dobio status domaćeg igrač mora biti stanovnik teritorije domaćeg grada i biti uključen u mladi pogon tima najmanje godinu dana. Pored ovog postoji još niz drugih uslova propisanih od strane MLS. Ukoliko igrač iz kategorije domaćih igrača određenog tima pohađa univerzitet ili nastupa za U17, U20 ili U23 mušku reprezentativnu selekciju SAD on i dalje zadovoljava kriterije za domaćeg igrača sve dok je prijavljen domaći igrač tog kluba. Klubovi mogu koristiti do 200 hiljada dolara svog trenutno dostupnog namjenskog fonda za nove domaće igrače na njihov prvi MLS ugovor, što će biti nadzirano i odobravano od strane tijela Lige. Namjenska sredstva se ne mogu koristiti za domaće igrače koji su već potpisali ugovore za MLS ligu.

Može li stranac dobiti status domaćeg igrača?

Ukoliko je strani igrač član neke od MLS akademija u momentu kada nije navršio 16 godina starosti imaće tretman kao domaći igrač i neće zauzimati poziciju na listi za strane igrače. Jedan istaknuti primjer je Alphonso Davies, koji je iz Gane u Kanadu došao kada mu je bilo pet godina. Napredujući kroz karijeru došao je do Akademije Vancouver Whitecaps-a. Na kraju prepoznao ga je Bayern München postavši prvotimac njemačkog šampiona, a za reprezentaciju Kanade je postigao prvi gol u istoriji ove zemlje na nastupima na Svjetskom prvenstvu. Drugi igrač je Carlos Salcedo. Januara 2012. godine napušta Meksiko i priključuje se školi nogometa Real Salt Lake-a. Tu je proveo obaveznih godinu danas kao uslov za potpisivanje ugovora u statusu domaćeg igrača. U isto vrijeme nastavio je nastupati za  reprezentaciju Meksika u čijem dresu je za to vrijeme odigrao 47 utakmica. Trenutno Juarez, ekipu Liga MX.

Koji su dugoročni učinci ovog pravila?

Od stupanja na snagu ovog pravila 2008. godine, neki igrači su izabrani da preskoče dio karijere kada se nastupa za univerziteta i zaigrali su za MLS akademije i potpisali ugovore za nastup u prvim postavama Lige. Na više načina je ova praksa ubrzala produkciju mladih prvotimaca. Tako je DeAndre Yedlin iz Seattlea 2014. godine postao prvi američki domaći igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu. Prema mišljenju Taylor Twellmana domaćeg igrača i internacionalca iz St. Louisa, jedan od glavnih ciljeva ovog pravila je "potstaći ulaganja uprava i vlasnika domaćih klubova u dameće mlade potencijale.  Oni će vremenom izrasti u mlađe igrače koji su vredniji zbog mogućnosti oblikovanja igrača za svoju franšizu. Pored toga oni postaju vrijednost na svjetskom tržištu. Vlasnici klubova već sada mogu vidjeti rezultate svojih ulaganja. Teško je ne vidjeti dobre strane. [Kao jedan ishod ovog propisa] bolji igrači u mlađoj starosnoj dobi što stvara podlogu za više energije u i oko tima.” Twellman još dodaje: "Moje je mišljenje da na taj način privlačimo pažnju lokalnih zajednice da prate svoje igrače dok oni postižu svoje rezultate iz snova. Najbolji strana je možda činjenica da smo na ovaj način privukli pažnju najboljih skauta na svijetu, što zauzvrat znači da se sada vide i drugi igrači.”