Soccer 101

UVOD U NOGOMET: GAM & TAM

Soccer 101 - GAM&TAM_article header_no $[86]

Piše Zach Lowy

🇲🇽 Para leer en español, ver aquí. | 🇺🇸 To read in English, see here.

Mnogo je toga što američku MLS ligu čini drugačijom od pet toliko poznatih evropskih liga: Premier lige, La Liga, Seria A, Bundes i Lige 1. Kao prvo treba navesti da se MLS ligaško takmičenje igra od februara do decembra, a ne od avgusta do maja. MLS timovi se prvo okupljaju kako bi na godišnjem SuperDraftu izabrali najbolje univerzitetske igrače u zemlji. Evropljani ne vrše ovakav izbor. Suprotno onome što je puna ligaška sezona u Evropi, MLS sezona je podijeljena u dva dijela: redovna liga i doigravanja. Najbolje plasirani timovi u redovnom dijelu sezone stiču Shield trofej navijača, dok ekipa koja osvoji postsezonski nokaut turnir dobija MLS kup. Još jedan jedinstveni atribut koji MLS izdvaja od ostalih je novac za ciljane namijene (TAM) i novac za opšte namijene (GAM).

Kako se određuje visina plata u MLS ligi?

MLS politika plata je jasno regulisana i ograničava količinu novca koju timovi mogu uložiti u svoje liste kako bi spriječili klubove da prekomjerno troše u finansijskoj krizi, kao i da bi održali konkurentnu ligu. Za razliku od Bundeslige, Premier lige i Ligue 1, gdje su tokom minule decenije dominirali Bayern iz Minhena, Manchester City i PSG, MLS je uspeo da postigne paritet bez premca: 15 različitih timova je osvojilo MLS kup, dok je 19 timova stiglo do finala od njegovog uvođenja 1996. godine. Samo tri tima su osvojila uzastopne MLS kupove: D.C. United ‘96-’97, Houston Dynamo ‘06-07 i LA Galaxy ‘11-12.

U MLS sezoni 2023., osnovna granica primanje je bila 5,2 miliona dolara, uz dodatnih 1,9 miliona dolara dostupnih u GAM-u i 2,7 miliona dolara u TAM-u. Timovi su morali izvršiti raspodjelu svog budžeta za platu na najmanje 18 i najviše 20 igrača. Maksimalna plata za jednog igrača je 651.250 dolara, dok je minimalna plata lige iznosila 85.444 dolara. U isto vrijeme, pravilo  namjenskog igrača ekipama je omogućilo da prijave tri igrača čija je ukupna kompenzacijska i cijena otkupa premašivala maksimum pojedinačne plate. To im je omogućavalo da privu velike igračke zvijezde poput Zlatana Ibrahimovića, Wayne Rooney i Lionela Messi.

Igrači koji premašuju maksimalni iznos budžeta za platu, ali koji se ne kvalifikuju prema pravilu o namjeskom igraču, nazivaju se TAM igračima. Njihov maksimalni iznos plate iznosi 1,651,250 dolara.

Šta je TAM?

Svaki MLS tim dobija iznos od – 2,7 miliona dolara za 2023. – za ciljanu raspodelu (TAM) za potpisivanje ili zadržavanje igrača koji će odmah igrati u prvom timu. Klubovi mogu iskoristiti do 200.000 dolara svog dostupnog TAM-a da privuku nove domaće igrače za svoj prvi MLS ugovor. Oni odliježu reviziji Lige, ali ne mogu to koristiti za potpisivanje ugovora sa domaćim igrača koji je prethodno potpisao za MLS. Timovi mogu koristiti TAM da "otkupe" platu igrača kako bi izmijenili namjenu namjenskog u nenamjenskog igrača. Kada se ovo mjesto namjenosg igrača oslobodi, mora ga popuniti igrač jednake ili veće vrijednosti.

TAM fond je omogućio timovima da dovedu više stranih igrača od svog uvođenja 2015. godine. Također im je dozvoljeno da ponovo potpišu ugovore sa postojećim igračim koji zarađuju iznad maksimuma ili ugovore prekomponuju u nenamjenske igrače. Što se tiče GAM fonda, on se može koristiti na nekoliko načina: za smanjenje troškova nenamjenskih igrača u odnosu na gornju granicu plaća do minimalne plate lige; da smanji iznos koji se izdvaja za određenog igrača u odnosu na ograničenje plate na 150.000 dolara; da potpiše ugovore sa novim igračima ili obnovi ugovore sa postojećim MLS igračima; ili za plaćanje naknade za zajam i transfer.

Kakva je razlika između TAM i GAM?

TAM se odnosi samo na igrače koji zarađuju više od maksimalnog budžeta za platu od 651.250 dolara, a GAM se može koristiti za bilo kog igrača na seniorskoj listi. GAM se može razmijenjivati između timova, a TAM ne može. Ipak se oba mogu koristiti kao trgovački alati u transakcijama između MLS klubova. GAM se može koristiti za isplatu gornje granice plate neodređenog igrača do minimalne plate lige ili plate određenog igrača do 150,000 dolara, smanjujući naplatu budžeta igrača do 50 posto ili smanjujući DP ili TAM igrača na ograničenje od 150.000 dolara. TAM se koristi za isplatu maksimalnih ugovora čije plate premašuju maksimalnu granicu od 651.250 dolara, ali ne prelaze TAM prag od 1.651.250 dolara za 2023.

TAM se može koristiti za pretvaranje namjenskog u nenamjenskog igrača otkupom njegovog budžeta za platu ispod maksimuma sve dok klub potpisuje novog namjenskog igrača koji je jednak ili veći od njegovog zaduženja, odnosno potpisuje domaće igrače u njihov prvi MLS ugovor sa TAM-om do 200.000 dolara.