Article_Header_ExpansionDraft
Piše Zach Lowy | Suosnivač i glavni kolumnista BreakingTheLines.com

🇺🇸 To read in English, see here. | 🇲🇽 Para leer en español, ver aquí.

Prva nogometna liga svoju prvu sezonu odigrala je 1996. godina. Tu skupinu je činilo deset timova - Tampa Bay Mutiny, Los Angeles Galaxy, DC United, Dallas Burn, Kansas City Wizards, NY/NJ MetroStars, San Jose Clash, Columbus Crew, New England Revolution, and Colorado Rapids – a naknadno su se 1998. godine priključili Chicago Fire i Miami Fusion. Putem video poziva 6. novembra 1997. godine održan je prvi izbor novih igrača za proširenje MLS Lige. Svaki od deset ligaških klubova ponudio je po deset svojih igrača, uključujući i po jednog stranog igrača koje će Fire i Fusion moći primiti u svoj tim. Bacanjem novčića Fire je dobio pravo da prvi bira i izabrao braniča LA Galaxy Danny Pena, dok je Fusion sebi uzeo David Vaudreuila iz DC Uniteda. Ukupno, obje strane su svaka za sebe od drugih ligaških klubova uzeli po šest novih igrača. Oba tima su u svojoj prvoj godini stigli do doigravanja, a Chicago je pobijedio Colorado Rapids i LA Galaxy prije nego što su u finalu u Pasadeni savladali DC United sa 2-0, inače pobjednika prva dva MLS kupa.

Drugi prelazni rok desio se 19. novembra 2004. godine kada su Chivas USA i Real Salt Lake u svoje sastave uključili po deset igrača iz deset MLS timova. Njima je bilo omogućeno da zadrže 12 svojih prvotimaca dok su igrači koji su još bili u fazi razvoja bili izuzeti sa drafta. U ovih deset ekipa mogli su imati samo jednog nezaštićenog iskusnog internacionalca i nisu mogli izgubiti više od tri igrača. Nako što je izabran svaki igrač, matičnom timu je dozvoljeno da ukloni jednog igrača sa liste.

Toronto FC je tako postao prvi kanadski tim koji je ušao u ligu i 2006 su bili dio trećeg draft ciklusa što je pokrenulo val timova za proširenje sa draftom koji se održavao svake godine sve do 2012. godine. Nakon dvogodišnje suše, sljedeći draft za proširenje uslijedio je 2014. i imao je dva različita ciklusa – Dispersal Draft koji je distribuirao igrače iz Chivas USA širom lige nakon što je tim raspušten i Expansion Draft kada su New York City FC i Orlando City preuzeli po deset novih igrača od različitih MLS klubova. Atlanta United i Minnesota United će 2016 postati sljedeće dvije ekipe koje će se pridružiti MLS društvu – od tada se svake godine organizuje draft prelazni period tokom kojeg su u ligu ušle ekipe FC Los Angeles, FC Cincinnati, Inter Miami, Nashville SC, Austin FC i Charlotte FC. Slijedeći njihove stope, u 16. proširenju St. Louis CITY SC postaje najnoviji tim koji će izabrati iz odabrane grupe igrača u MLS-u dok se u isto vrijeem pripremaju za svoj prvu MLS nastup.

Šta je zapravo MLS draft za proširenje?

Riječ je o posebnom procesu u kojem MLS liga za nastupajuću sezonu u društvo najboljih prima nove timove. Za razliku od MLS Superdrafta, koji se dešava svake godine i svaki tim bira iz fonda kolega igrača, MLS timovi učestvuju samo jednom u draftu za proširenje. Taj draft to dešava u novembru, odnosno, tri mjeseca prije prvog MLS nastupa. Timovi koji se trebaju priključiti MLS ligi ne biraju iz fonda koledž igrača već iz grupe u kojoj se nalaze igrači iz drugih MLS timova. Ti timovi imaju pravo da jedan broj svojih igrača izuzmu iz grupe iz koje će novi timovi za sebe birati nove članove tima. Sa izuzetkom D.C. Uniteda, Columbus Crew, New England Revolution, FC Dallas, New York Red Bulls, Los Angeles Galaxy, Sporting Kansas City i San Jose Earthquakes – a pobrojani su timovi svi su igrali u prvoj MLS sezoni 1996. godine – svi ostali timovi su bili učesnici MLS drafta za proširenje, a St. Louis CITY će učestvovati u 17. po redu MLS-ovog proširenog drafta koji će biti održan 11. novembra.

Koliko će St. Louis moći izabrati igrača za sebe?

St. Louis CITY SC će za potrebe nastupa u svojoj prvoj MSL sezoni 2023. za sebe moći priskrbiti pet igrača. Lista igrača koji se mogu naći na draft listi biće obznanjena 10. novembra od strane MLS Communications. St. Louis CITY SC će imati po tri minute vremena za svaki od izbora. Ne mogu tražiti timeoute ili vršiti bilo kakve zamijene - što je uporavo suprotno praksi NFL drafta i ostalih profesionalnih draft izbora u kojima obično dominiraju vijesti o zamijenama.

Ne tako davno 2014. godine draft za proširenje je omogućavao novim timovima da biraju deset igrača; 1997. godine mogli su birati čak 12 igrača. Međutim, 2016. godine imamo situaciju gdje su Minnesota United i Atlanta United mogli izabrati svega po pet igrača - to pravilo se nastavilo do 2022. godine. Nakon što izabere jednog novog igrača St. Louis CITY SC dobiće pravo da pregovara o iznosu plate za izabranog igrača bez obaveze odustajanja ili davanja njihovom matičnom klubu pravo preče kupovine. Pored navedenog, ukoliko St. Louis izabere igrača sa dodatne ili rezervne liste u obavezi je u narednoj sezoni delegirati jednog igrača za listu za standardne igrače.

Koje su osnovne razlike između MLS drafta za proširivanje i MSL SuperDrafta?

Evo kako to možemo najjednostavnije objasniti: draft sistem postoji samo u SAD i u njemu profesionalni timovi mogu za sebe izabrati najbolje igrače koji ispunjavaju starosne uslove. Ovo je osnovna razlika od evropskog nogometnog sistema gdje ne primjer timovi mogu u svojim mladim pogonima odgajaju igrače za svoj prvi tim - nekada se tim školama priključuju dječaci od šest godina, dok se drugi priključuju u kasnijoj fazi svojeg razvoja prije nego li dobiju priliku da igraju za prvi tim.

Isto tako MSL drat za proširenje karakterističan je isključivo za MLS ligu. Za to naravno postoji razlog - nakon objedinjavanja AFL i NFL u sezoni 1970 u NFL ligi se takmičilo 26 timova američkog fudbala, dok danas ovo takmičenje broji 32 tima. U međuvremenu MLS je svoju prvu ikada sezonu takmičenja započeo 1996. godine sa 10 ekipa. Nakon 26 godina taj broj se skoro utrostručio tako da će sa St. Louis CITY broj prvoligaša biti 29.

Za razliku od MLS SuperDrafta ili bilo kojeg drugog drafta u profesionalnim sportskim ligama u SAD, draft za proširivanje se ne organizira svake godine, već godinu prije priključenja novih timova u MLS ligu. MLS SuperDraft se organizuje u januaru svake godine i po formatu vrlo je sličan NFL-u gdje najniže rangirani tim iz minule sezone prvi izjašnjava za svoj izbor igrača. Svaki klub ima pravo da izabere igrača prema redoslijedu koji je ishod kombinacije rezultata doigravanja i ligaškog takmičenja. Rijieč je o dugom procesu koji se sastoji iz tri runde. S druge strane, MLS draft za proširenje se organizuje u novembru i u njemu učestvuju samo timovi koji se priključuju ovom ligaškom takmičenju - vrlo rijetko se dešava da jedne godine više timova pristupa ligi. To se ipak desilo 2019. godine kada su u draftu učestvovali Inter Miami i Nashville SC. Odluka o tome ko će prvi birati donesena je bacanjem novčića.

Koji igrači mogu biti birani?

Još jedna vrlo važna razlika između MLS drafta za proširenje i drugih draftova u SAD jeste određeni skup igrača. Timovi koji se priključuju MLS ligi ne dobijaju priliku da biraju najbolje koledž igrače koji će dobiti status profesionalca. To se dešava u januaru tokom SuperDrafta. Umjesto toga, oni biraju iz jasno određene grupe igrača koji već imaju iskustvo u MLS nastupima. Na prošlogodišnjem draftu za proširenje Charlotte FC je izabrao Orrin McKinze Gainesa, igrača koji je već imao devet nastupa u MLS takmičenjima godinu ranije u dresu Austin FC, zatim Anton Walkesa (on je u godini ranije imao 33 nastupa za Atlanta United) i još tri iskusna MLS igrača: Joseph Mora, Tristan Blackmon i Ismael Tajouri-Shradi. Za razliku od SuperDrafta i ostalih draftova, ovi novi članovi MLS-a u svoje sastave primaju igrače koji već nastupaju u ovom takminjenju, a ne igrače sa koledža.

Da li ostali timovi mogu zaštiti svoje najbolje igrače?

Treba također istaći da ne može svaki igrač MLS lige biti izabran od strane timova koji se priključuju ligi, dok na drugoj strani postoji sistem kojim se timovima koji gube igrača taj gubitak nadoknađuje. Prošle godine Charlotte je izabrao igrače iz Austn FC, Atlanta United FC, D.C. United i New York City FC. Ovi timovi ove godine će biti izuzeti iz draft liste i St. Louis neće moći dobiti igrače iz ovih klubova. Preostala 23 tima MLS-a koji su se takmičili u sezoni 2022 mogu zaštititi 12 igrača sa svojih dodatnih i spiskova za iskusne igrače. Igrači Generacije adidas koji nisu okončali školovanje i igrači odgajani u domaćim pogonima (25 godina i mlađi), a koji su na spiskovima kluba do kraja sezone 2022, postaju automatski zaštićeni od drafta. Za ove igrače klubovi ne moraju koristiti mjere zaštite.

Neće svaki tim izgubiti igrače u korist novopridošlog kluba, ali oni kojima se to desi, pored toga što će biti pošteđeni sljedećeg drafta, dobiće i 50 hiljada dolara za opšte namjene. Ako se desi da klub ostane bez jednog igrača koji se nalazio na nezaštićenoj listi taj klub će biti eliminisan sa drafta za proširenje i tako neće više gubiti igrače.

Kako St. Louis CITY može izvući maksimum iz drafta za proširenje?

Taylor Twellman je odrastao u St. Louisu odakle je otišao igrati za nogometni klub Univerziteta Maryland. Dvije godine je proveo na klupi njemačkog kluba Minhen 1860. U SAD se vratio 2002. godine i izabran je kao drugi na MLS SuperDraftu od strane New England Revolutiona. Tokom narednih osam godina ovaj svršenik srednje škole Saint Louis univerziteta pokazao se kao jedan od najboljih MLS igrača za New England i odigrao je 30 otakmica za mušku državnu reprezentaciju. Imao sam priliku sa Twellmanom razgovarati na temu ekipe iz njegovog rodnog grada i nastupajućeg drafta za proširenje.

“Draft za proširenje je izuzetno važan jer ako ste pametni i proračunati, možete ga koristiti ne samo za pronalaženje igrača, već više kao priliku za izgradnju spiska putem sticanja novca, igrača, itd. Najbolje godine proširenja su bile oni koje su maksimizirale ovaj mehanizam i najgori su bili oni koji nisu znali kako to da urade. Mislim da razvijanje liste u MLS koje se pokazalo kao vrlo usješno sa načinom na koji raspoređuju svoja sredstva, ali isto tako ne može biti pronicljiv u tome kako to provode. Uzimanje i mijenjanje igrača sa MLS iskustvom biće zaista važan faktor.

Twellman dalje dodaje: "Škola nogometa će biti i treba biti jak mehanizam za ravnomjeran odgoj igrača. Grad St. Louis je naviknut na pobjede i dobro provedeno virjeme sa Cardinalsima, Bluesima, pa čak i Ramsima. Sada moraju krenuti na teren i boriti se sa očekivanjima od njih kao novog tima u MLS-u. Što se tiče domaćeg terena to NEĆE biti problem i jedva čekam prvi zvižduk."

Gdje će draft za proširenje 2022 biti održan?

MLS draft za proširenje desiće se u petak 11. novembra u ULTRA klubu u sklopu CITYPARK-a. Cijeli događaj će biti uživo prenošen na STL CITY SC's YouTube.