Soccer 101

SOCCER 101: Audi 2023 doigravanja Kupa MLS lige

Soccer 101_MLS Playoffs article header

Piše Zach Lowy

🇲🇽 Para leer en español, ver aquí. | 🇺🇸 To read in English, see here.

Šta je Audi 2023 doigravanja Kupa MLS lige?

Po uzoru na druge profesionalne sportske lige u SAD sezona igranja u MLS ligi je podijeljena u dva dijela: redovna sezona i doigravanje ili playoff. Nakon odigrana 34 susreta u redovnom dijelu sezone, najbolji timovi Istočne i Zapadne konferencije stječu plasman u fazu doigravanja.

Šta je novog u ovogodišnjem izdanju takmičenja?

U postsezoni 2023 MLS lige odigraće se dva Audi MLS kup doigravanja Wild Card po sistemu eliminacije. Utakmice će se odigrati pred Round One koji sada uključuje serije najbolji od tri. Sedam najboljih timova iz svake od konferencija se bori za plasman u doigravanje, a timovi koji zauzmu osmu ili devetu poziciju će odigrati međusobne susrete u Wild Card utakmici po nokaut sistemu. Pobjednik ovog susreta će se priključiti doigravanju. U slučaju da se Wild Card utakmica zavrsi neriješenim rezultatom pristupa se izvođenju jedanaesteraca bez igranja produžetaka. Pobjednik će se plasirati u Kolo najbolji od tri gdje će se suočiti sa najbolje plasiranim ekipama u konferenciji. Kada se napravi zbir svih takmičenja uključujući Wild Card utakmice i Kolo najboljih od tri u doigravanjima se odigravaju 24 nokaut utakmice. U 2022. godini tih utakmica je bilo svega 12.

Kako se igraju doigravanja?

Prvoplasirani tim igra sa osmo ili deveto plasiranom ekipom, drugplasirani tim se susreće sa sedmoplasiranim, trećeplasirani ekipa igra protiv šestog na listi i konačno četvrta ekipa će se susresti sa petom ekipom. Domaćin prve utakmice je bolje plasirana ekipa, a onda niže rangirana ekipa dočekuje goste na svom stadionu. Ukoliko je to potrebno treća utakmica se odigrava na terenu bolje plasirane ekipe. Teoretski je moguće da neka ekipa ne postigne niti jedan pogodak tokom redovnog perioda utakmica i da bude uspješnija u izvođenju jedanaesteraca što je odvesti i dalji tok takmičenja. Ekipa koja osigura dvije pobjede u tri utakmice, bilo da to uspiju tokom redovnog toka utakmice ili nakon jedanaesteraca, plasira se u treći krug takmičenja.

Kada doigravanja počinju?

Postsezona kreće sa dva Wild Card susreta koji se igraju 25. i 26. oktobra, dok se Prvo kolo igra počev od 28. oktobra do 12. novembra.  U utakmicama Prvog kola u slučaju da je redovni period igranja završen neriješeno igraju se produžeci, a zatim se pristupa izvođenju penala. Polufinalne i finalne utakmice konferencija se odigravaju od 25. novembra do 3. decembra. Za razliku od prethodnog kola, ovo će biti eliminacione utakmice u jednoj utakmici čiji će domaćin biti viši nosilac. U slučaju da je u regularnom toku utakmice rezultat neriješen igraju se dva produžetka od po 15 minuta, a nakon toga, ako nema pogodaka, pristupa se izvođenju jedanaesteraca.

U polufinalu konferencije će se pobjednik serije broj 1 protiv br. 8/9 boriti protiv pobjednika serije br. 4 protiv br. 5, dok će se pobjednik serije br. 2 protiv br. 7 suočiti sa pobjednikom serije br. 3 protiv br. 6. Pošto je pobjednik svake od konferencija poznat ta dva tima će se međusobno suočiti u finalnoj utakmici čiji će domaćin biti bolje plasirana ekipa. Odigrava se jedna finalna utakmica. Finalna utakmica Audi 2023 Kup MLS lige igra se 9. decembra.

Kako su prošli timovi za proširenje u svojoj prvoj MLS kampanji?

Za novi tim Lige lakše je reći nego se plasirati do play-offa Kupa MLS. Charlotte FC i Austin FC su propustili postsezonu u svakoj od posljednje dvije godine, dok su 2020. Nashville SC i Inter Miami završili na sedmom, odnosno desetom mjestu i kvalifikovali se za play-in kolo. U play-in kolu Miami je izgubio od Nashville koji je u daljem toku takmičenja pobijedio Toronto FC. Nashville je zatim u polufinalnoj utakmici Konferencije poražen od budućeg šampiona Columbus Crew. Cincinnati nije uspio ući u postsezonu 2019., LAFC je stigao do postsezone 2018. godine gdje je od Real Salt Lakea u prvom kolu. Atlanta United je izgubila u prvoj rundi doigravanja 2017. godine dok je Minnesota United u potpunosti izostala iz doigravanja. Od 2010. godine u svojoj prvoj sezoni nastupa u MLS ligi u postsezonu su se uspjeli plasirati samo Nashville, LAFC i Atlanta.