Featured

Serija tekstova posvećenih CITY navijačima - Saint Louis City Punks

CITY SUPPORTER SERIES - Punks_Article Header

Piše Michael Haffner

Para leer en español, ver aquí. | To read in English, see here.

Patti Smith mnogi smatraju "kumom punka" - iako ona sama smatra da njena muzika nikada nije pripadala žanru punka. Ipak ideja punka je ono što je njoj prihvatljivo i u šta ona vjeruje. "Punk rok je za mene sloboda stvaranja, put ka uspjehu, put ka neuspjehu. To je sloboda da budeš ono što jesi. To je suština slobode."

Punk nikada nije bio sušta bučna muzika ili brzi ritam. Nije ni negiranje postojanja sistema ili svijeta.  Punk je način kako da okolo pašalješ signale svog razmišljanja ne obraćajući pažnju šta drugi misle.

"Ako nemaš kud ići onda se uputiš na punk festival. Tamo će te prihvatiti. E to bi bio opis punk duha u našoj grupi." To je, jedan od četiri vođe Saint Louis City Punks – ili skraćeno Punks. Punks su jedna od mlađih navijačkih grupa na navijačkoj tribini. Pojavili su se 2022. godine i nekako se osjećaju kao outsajderi. Oni nemaju prošlost povezano sa nogometom kao druge grupe tako da su često luka u koju pristaju drugi koji se osjećaju slično - outsajderski. Očito da svi koji su dio Punksa nemaju iste poglede na muziku - oni su grupa koja predstavlja glas alternative onome šta jedan nogometni navijač može biti.

Final_2nd_2-19

Punk razmišljanje

"Kada smo na navijačkim tribinama šta mi zapravo trebamo raditi? Dakle, trebamo biti ono što jesmo." Kao i u muzici, ponekad i najmanja nota može biti tretirana kao buka. Kada su Andy i Rob Playter tek počeli govoriti o ideji osnivanja navijačke grupe nisu ni pomišljali da će biti proizvođači tolike količine buke kakvi danas jesu. No treba opet istaći da je punk sazdan od remetilačkih ideja. "Kada smo kreirali svoj Twitter nalog očekivali smo da će nas zapratiti naših deseta prijatelja ili nešto više," kaže Andy.

Grupa danas broji 300 članova i vode je Andy Haase, Brandon Hoernis, Rob Playter i Danielle Hibbert. Možda ste na tribini za navijače primijetili nekoliko SLCP zastava i navijača u trapericama. Tu je i podgrupa navijačica poznata kao Riot Grrrls. Inspirisani feminističkim punk pokretom 90-ih koji su predstavljali bendove kao što su Bikini Kill i Bratmobile, Riot Grrrls kroz muziku, društveni aktivizam i nogomet djeluju skupa sa ostalim članovima Punka.

Kao mnogi koji su uživali u uspjehu novog kluba u gradu ovo je situacija gdje je po prvi put da su neki od članova prisustvovali jednoj profesionalnoj utakmici. Punk je prihvatio mentalitet poznat kao new-kids-on-the-block i bili su otvoreni članovima koji i nisu nogometni stručnjaci - dakle, biti outsider je sasvim prihvatljivo. Danielle dalje objašnjava: "Bilo je situacija kada mi je trebalo objasniti neka pravila igre i to mi je bilo sasvim normalno. I želim da to bude normalno svakom ko nam pristupi."

Drugi važan aspekt koji je sasvim prihvatljiv su opušteni razgovori na temu mentalnog zdravlja. "Sasvim je u redu ne biti u redu" je slogan kojeg Punk prihvata i teoretski i praktično. Oni su registrirani kao 501(c)(3) organizacija koja može primati donirana sredstva za poboljšanje mentalnog zdravlja i suzbijanje samoubistava. U ovakve lokalne i neprofitne organizacije na nivou cijele zemlje spadaju i Hope for the Day, National Alliance on Mental Illness (NAMI), American Foundation for Suicide Prevention (AFSP) i St. Louis Queer Support Helpline (SQSH). Samo ove godine prikupili su skoro 9 hiljada dolara za ove organizacije kroz prodaju rekvizita sa klasičnim i savremenijim punk simbolima kao što su Bad Brains, Sex Pistols, Flogging Molly, Frank Turner i Blondie.

Ako podržavanje dobrotvornih organizacija i razbijanje predrasuda koje prate navijače i njihovo mentalno zdravlje ne zvuči kao anti-establišment i buntovništvo samo zato jer se grupa zove Punks... pa, i to je u redu. U njihovim očima oni žele izgraditi okruženje u kojem se niko ne osjeća usamljen. Zbog toga adekvatno koriste stihove Misfits kako bi ohrabrili druge da se ne moraju nositi s problemima osjećaja da su sami autsajderi. Njihov šal je izrastao u pozivni slogan koji glasi "Kreni sa nama."

830_DAL3-5

Grupa u prslucima

Korijeni Punka sežu u samo-izražaj. Pokret predstavlja uvjerenje u izgradnju muzičkog pravca bez tradicionalnog učenja, strukture i ustanovljenog "pravog načina" na koji se svira. Taj isti samo-izražaj je vjerodostojan punk stilu. Nije da je to nekonformizam, već više od toga, predstavlja slobodu da budete ono što jeste.

Ta punk tradicija provodi se u uobičajenom modnom stilu Saint Louis City Punka: to je prsluk. Mnogi navijači prave sebi svojstvene prsluke koje okite značkama, oznakama, bojama i slično. Ti dodaci predstavljaju njihove interese i uvjerenja. Svaki šaren i unikatan, prsluk nastavlja DIY tradiciju mnogih bendova, a u isto vrijeme je i šlagvort za početak razgovora i veza između članova.

"Može se naći neko ko će pomisliti da sva ta koreografija izgleda malo zastrašujuća. Ali, kada se malo bolje zagledaju na tom će prsluku vidjeće oznake neke muzičke grupe, filma, TV emisije ili nešta drugo. A onda slijedi priznanje kako su i oni zapravo ljubitelji iste stvari." "Tako počinje razgovor," dodaje Andy.

Skandiranje koje ćete često čuti na dan održavanja utakmice ili na grupnim gledanjima utakmice van stadiona je sljedeći: "OTKAČI TE RUKAVE! OTKAČI TE RUKAVE!" Ova vrsta skandiranja i komunikacije ne odnosi se na navijače protivničkog tima već je poruka novopridošlim članovima navijačkih grupa koji trebaju na ritualan način otkinuti rukave svojih jakni. Za to vrijeme stari članovi izražavaju dobrodošlicu u njihovu grupu nestašnih.

"Ljudima smo uvijek govorili da prsluk nije uslov da bi se postalo član Punka," objašnjava Danielle. "Ali sve to je previše zabavno da bi se propustilo," dodaje uz osmijeh. Andy dodaje:"To je jedan od vidova njihovog izražaja. Tako se pripovjeda priča o toj osobi."

Jedno je sigurno. Priča o Punku je bila neočekivana. Od "Roba koji je izrađivao dugmiće od jednog inča" to nade da će "u narednih nekoliko godina izraditi šal," Punkovci su prebacili zadate planove o prikupljanju donacija. Sada je pred njima period rasta i razvoja. Sada imaju čak i šal koji su izradili u saradnji sa STL Santos, drugom navijačkom grupom, ali o tome u nekom od narednih tekstova. Punkeri nastavljaju svirati pjesmu izgradnje lokalne zajednice kroz nogomet - i to glasno i to ponosno.

Patti Smith je imala 30 godina kada je objavila svoj prvi album i sasvim slučajno postala ikona punka. Zaključak je da nikada nije kasno da se pridružite zabavi i pružite glas koji govori drugima.

Za više o Saint Louis City Punks i Riot Grrrls posjetite  slcitypunks.com

Final_2nd-4